Met alleen een webshop ben je er nog niet. Om bezoekers te krijgen die uiteindelijk een bestelling plaatsen moet je je webshop online promoten. Jouw webwinkel goed promoten is van belang voor een succesvolle webshop. Er zijn meerdere promotiemogelijkheden, waarbij we hier een aantal zullen toelichten met handige tips.

Hoog in Google worden gevonden

Met zoekmachine optimalisatie (SEO) zorg je ervoor dat jou webshop beter in de niet betaalde zoekresultaten van Google wordt gevonden. Als je met relevante zoekwoorden bovenaan staat komen bezoekers bij jou uit om een bestelling te plaatsen. Je moet wel geduld en verstand hebben voor je resultaat genereerd. Het is een geweldige manier om niet betaalt in de zoekresultaten te verschijnen.

Wel is het van belang om met de juiste zoekwoorden gevonden te worden. Specifieke zoekwoorden (longtail) zijn makkelijker om mee gevonden te worden dan algemene zoekwoorden vanwege het aantal concurrentie. Hoe algemenere een zoekwoord bijvoorbeeld ‘schoenen’ hoe meer concurrentie er is dan een specifiek zoekwoord als ‘nike air max 1 schoenen’. Daarnaast zijn gebruikers die specifiek zoeken meer koopgericht dan gebruikers die algemeen zoeken.

Google heeft een eigen helpcentrum waar je zoekmachine optimalisatie zelf kunt leren en toepassen voor je webshop of je kunt hiervoor een SEO specialist inschakelen. Ons advies is om het zelf te leren, aangezien je vaak het beste weet hoe je eigen product(en) en branche in elkaar zit.

Google Shopping

Google Shopping advertenties zijn productadvertenties die in de zoekresultaten worden weergegeven. Deze producten staan met een afbeelding, prijs en aanbieder vermeld. Klik je hierop kom je direct uit bij de webshop van de aanbieder waar je het product kunt kopen. De stap om direct te kopen wordt hiermee makkelijker gemaakt.

Bij Google Shopping betaal je per klik. Het is een mooie manier van betaalt adverteren met je producten prominent in beeld. De weergave en prijs per klik die je betaalt is afhankelijk van je concurrentie. Ook is het een handig middel om te kijken hoe jou product het doet qua prijs ten opzichte van anderen die hetzelfde product ook aanbieden. Als je een goede prijs hebt is Google Shopping erg interessant. Bij Google Merchant wordt uitgelegd hoe je aan de slag kunt gaan met Google Shopping voor je webshop.

Social media

Social media is een ideaal kanaal om je merk en producten of diensten te promoten. Door op social media met je doelgroep te communiceren kun je jouw product of dienst aanbieden als oplossing. Er zijn verschillende social media kanalen zoals Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Linkedin en andere. Kies de kanalen die van toepassing zijn voor jou doelgroep. Door goed te zien en luisteren op social media kun je zien waar jou doelgroep behoefte aan heeft en daarop inspelen. Sommige kanalen bieden ook de mogelijkheid om te adverteren.

Facebook
Facebook biedt meerdere mogelijkheden om je webshop te promoten. Ook heb je de mogelijkheid om je eigen Facebook webshop aan te maken waar gebruikers direct kunnen bestellen. Daarnaast heb je ‘Facebook adverteren’ wat een gerichte mogelijkheid biedt om je doelgroep aan te spreken met een meetbaar resultaat. Met je campagne kun je zelf je doelstelling bepalen. Voorbeelden zijn klikken naar je website, pagina-vind-ik-leuks, videoweergaven en andere.

YouTube
YouTube kun je inzetten om je webshop te promoten. Als je een YouTube kanaal opzet moet je wel tijd insteken om je eigen filmpjes te maken. Het is vrij eenvoudig om te starten en je eigen gemaakte video bij YouTube te uploaden. Soorten video’s die je kunt maken zijn bijvoorbeeld productvideo’s en handleidingen. Ook ideaal om weer op je webshop deze video’s weer te geven.

Instagram
Instagram is het platform om mooie foto’s te delen en jou verhaal te vertellen. Consumenten en merken worden samen gebracht en volgers worden geïnspireerd. Heb je foto’s geplaatst, dan kan een gebruiker bij het zoeken naar inspiratie jou product/foto wellicht tegen komen.
Met Instagram Shopping heb je de mogelijkheid om je producten bij jou volgers onder de aandacht te brengen. Bij een foto die je geplaatst hebt, heb je de mogelijkheid om producten uit je webshop te taggen. Als een volger hierop klikt kan deze het product direct bestellen doordat ze op de productpagina uit komen.

Affiliate marketing

Affiliate marketing is een manier om je webshop te promoten bij andere websites oftewel publishers. Als er een bestelling wordt gemaakt in jou webshop via hun krijgt de website eigenaar (publisher) een vergoeding. Dit gebeurd bijvoorbeeld doordat op de website van de publisher een link of banner staat naar jou webshop. Als een gebruiker hierop klikt komt deze vervolgens bij jou webshop uit om een bestelling te plaatsen. Voordeel is dat je hier betaalt op basis van resultaat. Er zijn verschillende affiliate netwerken die dit aanbieden zoals Tradetracker, Awin en Daisycon. Bij een affiliate netwerk zijn al meerdere publishers actief, waardoor als je goede voorwaarden hebt en een goede commissie geeft jou webshop sneller gepromoot zal worden.